Bij welke weerscondities gaat uw ballonvaart wel of niet door?
Om te kunnen ballonvaren zijn gunstige weerscondities nodig. Maar wat zijn gunstige weerscondities voor misschien wel de meest weersafhankelijke buiten activiteit. We belichten graag de meest van invloed zijnde weersfactoren: Zon Voor een ballonvaart is zon niet noodzakelijk, sterker nog, gedurende de dag kunnen we helemaal niet ballonvaren. Ballonvaren is mogelijk tot circa 1,5 uur na zonsopkomst en vanaf circa 1,5 voor zonsondergang. In de tussenliggende periode warmt de zon de aarde teveel op waardoor thermiek onstaat. Simpel gezegd: thermiek is een opstijgende luchtstroom die de luchtballon oncontroleerbaar maakt, wat uiteraard ongewenst is.
Wolken Voor een ballonvaart zijn wolken geen belemmering, althans, deze dienen op een minimale hoogte van circa 500 meter te bevinden zodat we vrij zicht op de grond kunnen houden tijdens de ballonvaart. Vaak lost bewolking in de avond ook nog op waardoor er een prachtige lichtval op het landschap ontstaat.
Regen Op zich is lichte regen niet direct een belemmering voor de ballonvaart, maar voor de ballonvaart ervaring wel. Bij lichte regen zal de ballonvaart dus niet doorgaan. Ten aanzien van onweersbuien spreekt dit voor zich natuurlijk, maar ook wanneer onweersbuien op <40km afstand bevinden kunnen we niet ballonvaren vanwege de zogenaamde outflow; (windstoten) die directe invloed kan hebben op de veilige uitvoering van de ballonvaart.
Wind Ballonvaren is mogelijk tot circa windkracht 3, (20 km/h). Nu word de windsnelheid altijd als gemiddelde wind opgegeven en worden windvlagen niet in het algemene weerbericht benoemd. Ook bij windkracht 3 kunnen windvlagen tot 30 km/h aanwezig zijn, wat helaas te hard is om te ballonvaren, dit is vaak het geval bij oostenwind. Soms kan het weer er dus prachtig uitzien, maar kan de wind toch een spelbreker zijn voor het doorgaan van een ballonvaart.